Skip to main content

Patronen van vroeger doorbreken


Parentificatie


Soms merk je op een bepaald moment in je leven dat dingen zich herhalen. Je relatie loopt voor de 2e of 3e keer stuk. Je zit niet op je plek op je werk en bent daardoor al meerdere keren van baan geswitcht. Je doet ontzettend je best en dat put je uit, hierdoor ben je misschien al meerdere keren burn-out geraakt. Of je hebt een erg sterke behoefte om voor anderen te zorgen, waardoor je jezelf voorbij loopt. Op een gegeven moment ga je het herkennen, maar je vraagt je af “Hoe kan het zo zijn dat dit nu opnieuw gebeurt in mijn leven?”


Op het moment dat je zo’n patroon herkent heb je al een hele stap gezet in je persoonlijke ontwikkeling. Dat wil nog niet zeggen dat je het ook kan veranderen. Daar heb je bijna altijd hulp van een counsellor of therapeut bij nodig.
Patronen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Door jouw familiesysteem zichtbaar en voelbaar te maken, ga je ontdekken wat voor gewoonten, oude pijn, en sterke behoeftes er doorgegeven werden en waar jij nu tegenaan loopt.


Als er bij één van je ouders een tekort was (bijvoorbeeld aan liefde, aan veiligheid, enz.) dan groeide hij of zij op met dit tekort. Vanuit dit tekort heeft hij of zij bepaald gedrag ontwikkeld. Als dit gedrag voor jou moeilijk was, heb je zeer waarschijnlijk gemerkt dat jij zelf ook problemen hebt met bepaalde dingen. Of dat je een hele sterke behoefte hebt aan iets. Dat kan zijn waardering, liefde of de sterke behoefte om voor iemand anders te zorgen. Dit noemen we parentificatie.


“Parentificatie betekent dat er gezinsomstandigheden waren waarbij het kind verantwoordelijk wordt (gemaakt) voor het ouderlijk welbevinden. Het kind wordt (en/of voelt zich) geroepen oneigenlijke zorgen op zich te nemen.”
Bron-Psychoanalytisch woordenboek. 


Je zou kunnen zeggen dat je als kind te vroeg volwassen bent geworden en in veel gevallen de rol van de ouder hebt overgenomen.
Door parentificatie kun je te maken krijgen de volgende problemen:


• Je wegcijferen,  sterke neiging tot redden, verzorgen, helpen.
• Gebrek aan zelfvertrouwen
• Faalangst.
• Je opofferen.
• Relatieproblemen
• Overbelasting, angst, burn out.


Wil jij deze vicieuze cirkel doorbreken? Het probleem bij de kern aanpakken? Je bent van harte welkom in mijn praktijk, of op afstand met beeldbellen. Ik kijk graag met je mee wat er nodig is om jouw belemmeringen los te kunnen laten, zodat jij je leven lichter en vrijer kunt leven.


Afspraak maken

 

rsz familiepatronen

 

Vrijblijvend kennismakings gesprek

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we je probleem en kijken we of het klikt. Ik houd van een persoonlijke aanpak en heb er alles aan gedaan om te zorgen dat je je op je gemak voelt in de modern ingerichte praktijkruimte. 

Wil je meer informatie? Je kunt me bellen op
06-28 59 81 14 of mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten in mijn praktijk!          

 RustPunt Counselling is aangesloten bij:

 

logo RBCZ

ABvC beeldmerk1             

Contact

RustPunt Counselling is gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten en hooggevoeligheid.

Ook voor andere problemen kun je bij me terecht. Wil je weten of counselling iets voor je is?

Neem dan contact met me op via het contactformulier, of bel me op    06 28 59 81 14

  

                                       Linda 5996LinkedIn

 

Ik ben Linda Martens, jouw stress-specialist