hooggevoeligheid
Je hoort en leest steeds meer over hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Iemand die hooggevoelig is, wordt een hoogsensitief persoon (HSP) genoemd. Maar wat is dat eigenlijk, hooggevoeligheid?
De Amerikaanse psychologe Elaine Aron ontdekte dat sommige mensen meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels zijn en meer signalen en details opmerken. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. En dat kost energie, véél energie. Vermoeidheid komt bij hen dus veel voor. Wat andere mensen normaal vinden, zoals mensenmassa's of harde muziek, kan voor een hooggevoelig persoon al snel te veel zijn. Ze raken dan overprikkeld door een teveel aan sterke prikkels. Ook voelen ze vaak stemmingen van andere mensen aan. Je zou kunnen zeggen dat ze een extra gevoelige antenne hebben, waarmee ze veel meer waarnemen dan een gemiddeld persoon. Hierdoor liggen oververmoeidheid door overprikkeling op de loer. Gelukkig zijn er ook veel mooie kanten aan het hooggevoelig zijn. Zo kunnen zij vaak intenser genieten van natuur, muziek, kunst en dieren en hebben ze een groot inlevingsvermogen, waardoor ze vaak een steun zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Gelukkig maar, want zo'n 15 tot 20 % van alle mensen is hooggevoelig.
Hooggevoeligheid, is dat een nieuwe trend?
Je hoort de laatste tijd steeds vaker over hooggevoeligheid. Is het dan zo dat steeds meer mensen hooggevoelig zijn? Nee, dat denk ik niet. Maar doordat hooggevoelige mensen intenser emoties en prikkels verwerken EN niet zo goed zijn in hun grenzen aangeven, komen zij vaker in een burn-out terecht. Ze zijn erg gericht op anderen en daardoor enorme harde werkers, betrouwbaar en rustig. De perfecte werknemers dus. Door te leren luisteren naar je gevoel, kun je je grenzen gaan voelen en herkennen wanneer je over je grenzen heengaat. In een traject bij RustPunt Counselling wordt hier altijd de focus opgelegd. Leer voelen, dan kun je op tijd bijsturen. Je gevoel heeft je zo veel te vertellen.
Kennis delen uit eigen ervaring
Zelf heb ik ook periodes in mijn leven gekend waarin het even niet meer ging. Ik was helemaal op, mijn emotionele balans was ver te zoeken en ik had een paar maanden nodig om weer te herstellen en op te laden. Ik begreep zelf niet hoe dit kon en waarom het mij overkwam. Toen ik over HSP begon te lezen, vielen er veel puzzelstukjes op zijn plaats. Inmiddels weet ik dat je als hooggevoelig persoon beter op jezelf moet letten dan iemand anders. Je grenzen aangeven en luisteren naar je gevoel zijn hierbij heel belangrijk. Dit zijn belangrijke thema's als je wilt werken aan stressvermindering.
In mijn praktijk krijg ik steeds vaker te maken met cliënten die hooggevoelig zijn. Zij hebben soms in hun leven, net als ik, meerdere momenten gehad waarop ze overprikkeld, overbelast of overspannen waren geraakt. "Hoe kan het nou toch dat mij dit nu wéér overkomt?", vragen ze zich af. Meer inzicht krijgen in wat hooggevoeligheid is en er mee om leren gaan zijn de dingen waarmee ik samen met hen aan de slag ga. Dat kan door middel van één op één gesprekken, door middel van de training "Je hooggevoeligheid in balans" of verschillende activiteiten zoals een mindfulness-wandeling of een weekendretreat Opladen aan Zee. Door mijn eigen ervaring te combineren met extra scholing over HSP kan ik mijn cliënten ook op dit gebied goed begeleiden en hen leren hoe ze hooggevoeligheid ook als iets moois kunnen zien, in plaats van iets dat behoorlijk lastig kan zijn.
Ben je op zoek naar hulp en begeleiding bij jouw hooggevoeligheid? Je bent van harte welkom bij een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of ik en mijn werkwijze bij je passen.