Faalangst
Wat heeft dat woord een zware lading zeg. De angst om te falen. Falen! Betekent dat niet gewoon dat je een fout maakt? En maakt iedereen niet wel eens een fout? Verwacht jij van jezelf dat je geen fouten mag maken of dat het altijd zo goed mogelijk moet gaan? Kan dat eigenlijk wel? Helemaal geen fouten maken? Nee, dat is niet realistisch. En doordat je iets van jezelf vraagt dat niet realistisch is, raak je keer op keer teleurgesteld en wordt de spanning alleen maar groter.
Faalangst kun je in allerlei situaties hebben. Als je een toets of een presentatie moet houden, bij een examen op school of je rij-examen. De spanning loopt dan zo hoog op, dat je niet zo presteert als je zou willen. Hierdoor wordt jouw idee dat het toch niet zou lukken alleen maar bevestigt en kom je in een negatieve spiraal terecht.
Faalangst heeft veel te maken met onzekerheid. Je hebt ergens het idee gekregen dat wat jij doet, niet goed genoeg is. Hierdoor ben je hoge eisen aan jezelf gaan stellen. Maar wat levert het je op? Slapeloze nachten? Black-outs? Hartkloppingen door de spanning?
Je kunt leren om er vanaf te komen. Door te oefenen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Door positief te leren denken en te kijken naar wat er wél goed ging. Door jouw kwaliteiten te leren kennen. En door realistische eisen aan jezelf te leren stellen. Ik kan je hiermee helpen.
Heb jij een last van faalangst en wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.