Post Intensive Care Syndroom (PICS-F)

Post Intensive Care Syndroom (PICS-F)

Een opname op de Intensive Care is een ingrijpende gebeurtenis. Naast lichamelijke en cognitieve klachten kunnen er ook mentale klachten, zoals PTSS of angst ontstaan. Deze klachten ontwikkelen zich meestal pas na 3 maanden tot 1 jaar na het verlaten van het ziekenhuis. De zorg die vanuit het ziekenhuis geboden wordt, is dan over het algemeen al afgesloten. De patiënt kan hierdoor het gevoel hebben er alleen voor te staan.


In Nederland is PICS, en PICS-F (de F staat voor familieleden van een ex IC patiënt) nog niet erg bekend. Vanwege de huidige situatie rond het Corona-, of COVID 19 virus is het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. De verwachting is dat 80% van de coronapatiënten die een IC opname achter de rug hebben psychische klachten zal ontwikkelen.


RustPunt Counselling heeft zich in PICS-F verdiept en heeft een training gevolgd om ex IC patiënten en hun naasten te ondersteunen bij de mentale klachten die zij na een IC opname kunnen ontwikkelen. Deze training werd verzorgd door PsyNed. De trainster is zelf IC verpleegkundige en psychologe. Vanuit haar ervaringen en de behoeften die zij bij de patiënten zag heeft zij een training ontwikkeld die gestoeld is op de pijlers van de positieve psychologie, positieve gezondheid, zelfcompassie en mindfulness. De begeleiding die psychologen en therapeuten na het volgen van deze training kunnen geven is er op gericht om de ex IC patiënt en zijn/haar naasten te ondersteunen en te laten groei na een vaak traumatische ervaring.


Psychische klachten die kunnen voorkomen tijdens of na een IC opname zijn:


• PTSS (post traumatische stress stoornis)
• angst
• depressie
• slaapproblemen
• concentratieverlies bij multi tasken
• stemmingswisselingen
• irritatie of boosheidDeze groep mensen heeft een grote behoefte aan zorg en begeleiding, om hun klachten te verminderen, te leren omgaan met hun beperkingen en te leren kijken naar wat wél lukt. Lotgenotencontact in de vorm van IC-Café’s is hierbij een hele waardevolle aanvulling. Zie https://icconnect.nl/actueel/ic-cafe/ic-cafe-dordrecht/


De begeleiding die RustPunt Counselling in Dordrecht biedt bestaat uit een traject waarin er onder andere aandacht wordt besteed aan de volgende thema’s: Er zal o.a. gewerkt worden met een werkboek waaruit de cliënt thuis aan de slag kan met opdrachten.


• Voorlichting over PICS-F
• Verwerken van en omgaan met angst en trauma
• Welbevinden
• Mindfulness
• Zelfcompassie
• Positieve emoties
• Sterke kanten en doelen
• Positieve relaties
• post traumatische groei

 

PICS2

 

Op dit moment is dit programma nog in ontwikkeling. Heb je interesse, dan kun je dit alvast kenbaar maken door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor de trajecten die RustPunt Counselling aanbiedt kan er in veel gevallen gebruik gemaakt worden van een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering. Hiervoor wordt uw eigen risico niet aangesproken. 

Wil je weten of jouw verzekeraar een (gedeeltelijke) vergoeding heeft? Dit vind je hier: zorgwijzer vergoeding counselling 2020  en vergoedingenlijst .

LET OP!! Een aantal  verzekeraars vergoedt in 2020 geen counselling meer, maar wel psychosociale therapie. Deze code mag RustPunt Counselling ook op de factuur vermelden. Kijk hiervoor op de vergoedingenlijst hierboven en neem bij twijfel altijd contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we je probleem en kijken we of het klikt. Ik houd van een persoonlijke aanpak en heb er alles aan gedaan om te zorgen dat je je op je gemak voelt in de modern ingerichte praktijkruimte. 

Wil je meer informatie? Je kunt me bellen op
06-28 59 81 14 of mailen via info@rustpuntcounselling.nl 

Ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten in mijn praktijk!          

 RustPunt Counselling is aangesloten bij

logo RBCZ

ABvC beeldmerk1             

 

Contact

RustPunt Counselling is gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten en hooggevoeligheid.

Ook voor andere problemen kun je bij me terecht. Wil je weten of counselling iets voor je is?

Neem dan contact met me op via het contactformulier, of bel me op  06 28 59 81 14

                                       Linda 5996LinkedIn

 

Ik ben Linda Martens, jouw stress-specialist